NEDELJNI PRESEK 11.01.2017.
Američki dolar je prva dva dana ove nedelje proveo u padu. Oprezniji investitori su zatvarali svoje profitabilne pozicije pred prvo zvanični govor novoizabranog predsednika SAD-a Donal-a Trump-a koji je zakazan za sredu. Dollar index koji meri vrednost američke valute u odnosu na korpu 6 glavnih kontra valuta porastao je oko 4% od izvora novog predsednika SAD-a kao posledica toga što su investitori postali optimističniji zbog obećanja novoizabranog predsednika da će novi fiskalni program podstaći rast inflacije kao i ekonomski rast a samim tim i ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih Rezervi.


Zabrinutost oko toga da li će odvajanje Velike Britanije iz EU biti po scenariju “tvrdog” ili “mekog ” Brexit-a i dalje opterećuje britansku valutu. Pod “tvrdim” Brexit-om podrazumeva se scenario u kome Britanija neće imati potpun pristup zajedničkom EU tržištu i kako za sada stvari stoje on je izvesniji što je potvrdila je Theresa May, premijer Velike Britanije svojim nedavnim komentarom. Sterling je u međuvremenu pao na najniži nivo u poslednjih 10 nedelja u odnosu na dolar. Zvaničnici EU izneli su svoj stav da Velika Britanija ne može zadržati pristup zajedničkom tržištu ukoliko ne obezbedi i slobodan protok ljudi kao i robe.


Pad dolara imao je pozitivan uticaj na valutni par EUR/USD koji se ponovo popeo iznad 1.06 što je najviši nivo u toku ove godine ali i dvomesečni maksimum.


Australijski dolar je pozitivno odreagovao na izveštaj koji je pokazao rast maloprodaje u Australiji tokom novembra od 0.2% u odnosu na mesec pre i time ublažio zabrinutost zbog naglog rasta inflacije proizvodnih cena koja je tokom novembra dostigla čak 4.5%.


Cena zlata je tokom utorka dostigla šestonedeljni maksimum podstaknuta slabošću američkog dolara. I dalje se spekuliše o tome koliko će zaista biti povećanja kamatnih stopa u ovoj godini i ako sun a poslednjem sastanku Federalne Rezerve najavile tri povećanja.


Cena sirove nafte je tokom utorka uspela da napravi manji oporavak nakon najvećeg dnevnog pada u poslednjih šest nedelja koji se dogodio u ponedeljak. Do pada cene ovog energenta došlo je zbog rasta sumnje da će se članice OPEC-a zaista pridržavati dogovora o smanjenju proizvodnje koji je trebao da stupi na snagu početkom ove godine. Kako izgleda, neke od članica kao što je Saudijska Arabija već su smanjili proizvodnju ali nije posve jasno da li će i druge članice poput Iraka pratiti njihov primer. Prema poslednjim izveštajima Irak je već povećao svoj izvoz a tokom februara planira i dodatno povećanje iz severne luke u Basri. U međuvremenu u SAD-u broj aktivnih naftnih bušotina povećan je desetu nedelju za redom.


Istorijski pregled

Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namere pružanja saveta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Možete izgubiti sva sredstva, ali ne više nego što imate na svom računu za trgovanje.