PREGLED GLOBALNOG TRŽIŠTA

General Motors

Posle velikog opoziva vozila, usled manjkavosti sistema za paljenje u 2014. godini, GM je preduzeo brojne korake da bi umanjio štetu po svoju reputaciju. Motorna snaga ove kompanije postala je izvršna direktorka, Mary Barra - dete GM-a i najmoćnija žena, drugu godinu za redom, prema kriterijumima prestižnog magazina Fortune.

Iako i u SAD pozicija kompanije nije neprikosnovena, General Motors je odlično pozicioniran u Kini. Posle povlačenja GM-a iz Rusije, SAD i Kina (p)ostaju dva najvažnija tržišta za GM. U Evropi, brend u vlasništvu GM-a – Opel, beleži profit posle duže vremena. Od početka svetske finansijske krize, prodaja vozila u SAD je porasla 70% i prošle godine dostigla 3,1 milion vozila dok je u Kini prodato 3,6 miliona vozila.

Prihodi kompanije su u 2015. godini iznosili 152,4 milijarde dolara. Dok je neto dobit u 2010. godini bila 4,7 milijardi dolara, pet godina kasnije, ona je iznosila 9,7 milijardi. U poslednja četiri kvartala, dobitak po akciji je konzistentno iznad očekivanja (od +15% do +26%). P/E racio od samo 4,05 i P/B od 1,19 ukazuju da se radi o akciji koja ne može doneti mnogo loših iznenađenja investitorima.

Jak rast celokupnog američkog tržišta akcija od početka novembra do kraja 2016. godine, ali i činjenica da ova kompanija spada u tzv. value stocks, pogurale su cenu ove akcije za preko 10% u posmatranom periodu. S druge strane, novoizabrani (budući) predsednik SAD, Donald Tramp najavio je da kompanija iz Detroita treba da bude oporezovana na uvoz svojih modela proizvedenih u Meksiku što nije dobro za kompaniju.

Akcijom GM se 3. januara trgovalo po ceni od 35,17 dolara, a u poslednjih godinu dana varirala je između 26,69 i 37,74 dolara. Prema tehničkoj analizi zasnovanoj na Fibonacci linijama podrške i otpora, kao linija podrške figurira cena od (oko) 34 dolara, a kao linija otpora nivo od oko 37,5 što može činiti razumne nivoe za postavljanje stop loss, odnosno take profit naloga.

Najnoviji rezultati kompanije za četvrti kvartal 2016. godine očekuju se u prvoj sedmici februara a očekivana zarada po jednoj akciji (od 1,17 dolara) je prilično niža u odnosu na drugi i treći kvartal 2016. godine.

General Motors


$35.15

+0.31 (+0.89%)


Vreme: 22:00 GMT
Datum: 03.01.2017.
GM
General Motors:

Jak rast celokupnog američkog tržišta akcija od početka novembra do kraja 2016. godine, ali i činjenica da ova kompanija spada u tzv. value stocks, pogurale su cenu ove akcije za preko 10% u posmatranom periodu. Akcija GM-a je 3. januara iznosila 35,15 dolara, a u poslednjih godinu dana varirala je između 26,69 i 37,74 dolara.

General Motors

General Motors


Instrument: General Motors Company
MT4 Simbol: #GM
Poluga: 1:10
Vreme trgovanja: 15:30 - 22:00

Investicione mogućnosti


Preko 100 instrumenata za trgovanje, svi dostupni na jednoj platformi:
Valute (EUR/USD, GBP/USD...)
Robe (Zlato, Nafta, Srebro...)
Akcije (Apple, Google, Yahoo, Twitter, Microsoft, Facebook...)
Indeksi (S&P500, DAX 30...)

Kako da investirate?

Trgovanje na svetskom finansijskom tržištu predstavlja unosnu investicionu priliku. Zakoračite na svetsko finansijsko tržište sa FXLider-om i trgujte gde god da se nalazite preko svog mobilnog, tablet ili desktop uređaja.


 

Izbor analitičara - Pregled

Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namere pružanja saveta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Možete izgubiti sva sredstva, ali ne više nego što imate na svom računu za trgovanje.