Cene deonica na Wall Streetu su pale zbog usporavanja rasta američke ekonomije

Cene deonica na Wall Streetu su pale zbog usporavanja rasta američke ekonomije, a najveći pad je zabeležen u tehnološkom i biotehnološkom sektoru.

Dow Jones je pao za 1,62 odsto, S&P 500 indeks se spustio za 1,46 odsto, dok je Nasdaq indeks potonuo za 2,37 odsto.

Do pada cena je došlo zbog slabijih od očekivanih ekonomskih podataka.

Naime, juče je objavljen pad narudžbina trajnih dobara u Americi u februaru za 1,4 odsto dok se očekivao rast za 0,4 odsto, nakon rasta od 2,0 odsto u januaru.

Analitičari smatraju da će zbog slabljenja ekonomskog rasta FED odložiti povećanje kamatnih stopa do jeseni.

Azijske akcije su bile pomešane, uglavnom pale, zbog tenzija na Bliskom istoku i pada vrednosti na Wall Streetu.

Japanski Nikkei 225 indeks se spustio za 1,39 odsto, Hang Seng indeks iz Hong Konga je porastao za 0,03 odsto, australijski S&P/ASX 200 je pao za 1,58 odsto.

Saudijska Arabija je započela vojnu intervenciju protiv pobunjenih Huta u Jemenu, koji su isterali jemenskog predsednika Anderabua Mansura Hadija iz rezidencije.

Saudijska Arabija se uključila u konflikt u Jemenu kako bi obezbedila protivtežu iranskom uticaju na pobunjene Hute, koji su se tokom dana sasvim približili prestonici Adenu.

Evropske akcije su oštro pale zbog zabrinutosti oko Grčke. Euro Stoxx 50 se spustio za 1,32 odsto, francuski CAC 40 je pao za 1,13 odsto, londonski FTSE 100 je skliznuo za 0,94 odsto, dok je nemački DAX 30 pao za 1,46 odsto.

Evropske akcije su pod pritiskom jer Grčka nije uspela juče da obezbedi brzu isplatu gotovine iz fonda za spasavanje evrozone, kako bi sprečila potencijalni bankrot sledećeg meseca.

Od grčke vlade se očekuje da predstavi detaljan spisak predloženih reformi svojim partnerima iz evrozone do idućeg ponedeljka.Ostale vesti