Cene akcija su porasle tokom nestabilnog trgovanja izazvanog strahovanjima investitora

Cene akcija na Wall Streetu su porasle tokom nestabilnog trgovanja izazvanog strahovanjima investitora oko usporavanja rasta kineske ekonomije i uoči sastanka lidera FED-a koji će se održati iduće nedelje.

Dow Jones je skočio za 0,47 odsto, S&P 500 se popeo za 0,21 odsto, dok je Nasdaq porastao za 0,15 odsto. Tržišta su bila nestabilna zbog strahovanja investitora oko usporavanja rasta kineske ekonomije. Investitori su fokusirani na sastanak lidera FED-a koji će se održati sledeće nedelje. Predviđa se da će američka centralna banka da objavi početak povećanja kamatnih stopa jer američka privreda stabilno raste, pri čemu se poboljšava situacija na tržištu rada. Međutim, takođe se smatra da bi zbog nedavne devalvacije kineskog juana i slabljenja privrede, štoje uzdrmalo finansijska tržišta, FED mogao da odloži povećanje kamata do kraja ove ili početka sledeće godine.

Akcije u Aziji su bile pomešane, dok je u fokusu sastanak Federalnih rezervi. Japanski Nikkei 225 indeks je pao za 0,19 odsto, Hang Seng indeks iz Hong Konga je porastao za 0,78 odsto, dok se australijski S&P/ASX 200 spustio za 0,16 odsto. Evropske akcije su pale jer su investitori oprezni zbog situacije u kineskoj ekonomiji i uoči ključnog sastanka FED-a. Euro Stoxx 50 je pao za 0,16 odsto, francuski CAC 40 se spustio za 0,08 odsto, nemački DAX 30 je oslabio za 0,22 odsto, dok je londonski FTSE 100 pao za 0,02 odsto.Ostale vesti

TRGUJTE SA EKSPERTIMA!

Još uvek niste naš klijent?

Otvorite račun odmah i ostvarite pravo na

na prvu uplatu!