Tržišta su fokusirana na potez Kine jer znaci usporavanja podstiču očekivanja da će se sprovesti mere

Tržišta su fokusirana na sledeći potez Kine jer znaci usporavanja druge po veličini ekonomije u svetu podstiču očekivanja da će se sprovesti stimulativne mere u cilju povećanja rasta.

U petak su objavljeni podaci koji su pokazali da se kineska proizvodnja usporila najviše od globalne finansijske krize 2009. godine. Tržišta su zabrinuta zbog usporavanja rasta kineske ekonomije, što je pre dve nedelje navelo kineske vlasti na devalvaciju juana kako bi se povećala konkurentnost kineskih izvoznih proizvoda i podstakao rast druge po veličini svetske ekonomije. Centralna banka je objavila da nema razloga da se pad valute nastavi, ali se investitori pripremaju za dalje smanjenje kamatnih stopa. Devalvacija kineske valute izazvala je valutni rat tržišta u razvoju, koja na isti način pokušavaju da podstaklnu svoju ekonomiju.

Kineske vlasti su juče poručile da će omogućiti najvećem državnom penzijskom fondu ulaganje u domaće akcije i do 30 odsto njegove imovine. Kina je najveći svetski potrošač sirovina, a usporavanje rasta privrede moglo bi da smanji potražnju za sirovinama, pa se cene nafte i industrijskih metala kreću na najnižim nivoima u toku 6 godina, što može da dovede do rizika od deflacije.Ostale vesti

TRGUJTE SA EKSPERTIMA!

Još uvek niste naš klijent?

Otvorite račun odmah i ostvarite pravo na

na prvu uplatu!